Onzekerheid over geld is een van de grootste stressfactoren bij een scheiding. Het kan je verlammen. Dat geldt zowel voor de ontvanger als voor de betaler van alimentatie. Ik zie het dagelijks in mijn praktijk. Het is daarom goed om een paar dingen te weten. Ik geef je 5 tips, die je hopelijk wat meer grond onder de voeten geven.

Tip 1: Hoeveel kinderalimentatie?

Allereerst moet je vast stellen of en zo ja, hoeveel kinderalimentatie betaald moet worden. Dat kun je zelf onderzoeken. Ik adviseer je daarvoor de website van de Raad voor Rechtsbijstand (www.rechtsbijstand.nl/hulpmiddelen/online-zelf-aan-de-slag/alimentatie ) te raadplegen. Zij hebben een betrouwbaar programma gemaakt waarmee je een indicatie krijgt van de hoogte van de kinderalimentatie. Voor een exacte berekening is maatwerk nodig. Neem daarvoor gerust contact met ons op. Wij kennen de regels én de rechtspraak.

Tip 2: Hoe lang kinderalimentatie?

Je kinderen hebben recht op een onderhoudsbijdrage tot hun 21e. Alleen als een kind helemaal in zijn/haar eigen levensonderhoud voorziet, eindigt de kinderalimentatie eerder. Als jij vindt dat je kind zelf kan verdienen en daarom minder kinderalimentatie nodig heeft, geeft je dat niet het recht om minder te betalen. Langer betalen mag natuurlijk wel. Je kunt dat bijvoorbeeld doen omdat je kind studeert. Spreek dat dan wel duidelijk samen af, bijvoorbeeld in het ouderschapsplan.

Tip 3: Partneralimentatie vs. werken

Uitgangspunt is dat iedereen in de eerste plaats voor zichzelf moet zorgen. Dat geldt zeker na je scheiding. Heb je tijdens je huwelijk minder gewerkt, bijvoorbeeld vanwege de zorg voor jullie kinderen, ga je dan oriënteren op de arbeidsmarkt. Wat zijn je diploma’s nog waard? Heb je bijscholing of steun nodig voor terugkeer? Ga hier dan naar op zoek. Als je kunt laten zien dat je je best doet om in je eigen levensonderhoud te voorzien, vergroot dat je kans op een goede regeling. Wij kunnen je in contact brengen met mensen die je hier echt mee kunnen helpen.

Tip 4: Hoeveel partneralimentatie?

Partneralimentatie kan behoorlijk oplopen. Zeker als jullie het tijdens jullie huwelijk financieel heel goed hadden en dit inkomen voornamelijk door één van jullie werd verdiend. Het vaststellen van partneralimentatie is een lastige kwestie, omdat alle omstandigheden een rol spelen. Ga daarom niet alleen af op wat anderen zeggen. De beste stuurlui staan aan de wal en iedereen kent wel een buurvrouw/buurman van een nichtje, die…. Leg je zaak liever tijdig voor aan een specialist, die jouw situatie goed kan peilen. Als je er in slaagt om in overleg met je ex een alimentatiebedrag af te spreken kun je daarmee jezelf veel kosten en slapeloze nachten besparen. Wij adviseren je graag.

Tip 5: Hoe lang partneralimentatie?

De wet zegt dat je maximaal 12 jaar onderhoudsplichtig bent. Voor korte en kinderloze huwelijken zijn de termijnen korter. Al een poosje ligt bij het parlement een wetsvoorstel dat de alimentatieduur moet terugbrengen naar 5 jaar. Steeds vaker zien we rechters voor een kortere termijn kiezen. Als je er samen niet uitkomt is het dus belangrijk dat je advocaat jouw zaak goed bepleit, zodat niet alleen de hoogte, maar ook de duur van de alimentatie jou mogelijkheden biedt om je nieuwe toekomst in stappen. Dat is ons doel.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *