Binnenkort is het weer zo ver: de aangiften Inkomstenbelasting moeten naar de Belastingdienst worden gestuurd. Als je met een scheiding te maken hebt, is het belangrijk om extra aandacht aan je aangifte te besteden. In deze blog bespreek ik een drietal zaken, die voor jou van belang kunnen zijn. Er kan natuurlijk nog veel meer spelen. Daarom adviseer ik je om een fiscalist te raadplegen vóór je je aangifte indient. In mijn praktijk als familierechtadvocaat  zie ik helaas maar al te vaak dat er tijdens of vlak na de scheiding fouten zijn gemaakt in de aangifte, die vervelende –en soms dure- gevolgen hebben. Voor vragen kun je ook met ons kantoor contact opnemen.

Tip 1

Onderzoek of je nog fiscaal partner bent met je ex.

Tijdens je relatie kun je fiscaal partner zijn geworden. Als je getrouwd was of een geregistreerd partnerschap had, ben je altijd fiscaal partners geworden. Dit fiscale partnerschap eindigt als je een scheidingsverzoek bij de rechtbank hebt ingediend én bij de gemeente niet meer op hetzelfde adres staat ingeschreven. Als je samenwoonde, hangt het van een aantal omstandigheden af of je fiscale partners wordt. Ook de beëindiging van het fiscale partnerschap is in dat geval wat minder duidelijk. In ons e-book “scheiden en partnerschap”  kun je lezen wanneer je fiscaal partners bent. Het fiscale partnerschap kan je financiële voordelen geven, met name als een van jullie in een hoge belastingschijf valt en de ander niet.

Extra tip: Ongeacht of je fiscaal partner bent of niet is het aan te bevelen om de aangiften tijdens je scheiding in overleg met je ex-partner in te vullen. Als overleg niet mogelijk is, kun je besluiten samen dezelfde adviseur in de arm te nemen om de aangiften te doen.

Tip 2

Sommige advocaatkosten kun je aftrekken van de belasting

Een scheiding is een kostbare zaak. Je krijgt met allerlei extra kosten te maken, die je voorheen niet had. En dan bedoel ik niet alleen de kosten van 2 huishoudingen, waar vroeger 1 huishouding was. Je maakt nu ook kosten voor advisering en voor de scheidingsprocedure. Het is daarom niet vreemd dat mij vaak wordt gevraagd of de kosten voor de advocaat kunnen worden afgetrokken. De fiscus is op dit punt niet gul: advocaatkosten zijn in beginsel niet aftrekbaar. Er wordt 1 uitzondering gemaakt: de advocaatkosten, die je hebt moeten maken om partneralimentatie te ontvangen, zijn wèl aftrekbaar. Als je deze kosten hebt gemaakt, is het verstandig om je advocaat om een opgave van deze kosten te vragen. Wij verstrekken je zo’n verklaring meteen.

Dat degene die alimentatie moet betalen zijn/haar kosten die gemaakt werden om die partneralimentatie vast te stellen niet mag aftrekken, is moeilijk uit te leggen.

Tip 3

Partneralimentatie

Vaak verstrijkt er wel wat tijd tussen het moment waarop je feitelijk uit elkaar gaat en het moment waarop je scheiding is geregeld. Het is belangrijk dat je –als dat mogelijk is- in deze periode goede afspraken maakt met je ex over betalingen in levensonderhoud. Oók om achteraf vervelende verrassingen van de Belastingdienst te voorkomen. Als de fiscus een betaling namelijk als partneralimentatie oormerkt omdat jullie duurzaam gescheiden leven, moet de ontvanger deze betalingen opgeven als inkomsten en daar belasting over betalen, terwijl de betaler de betalingen als een aftrekpost mag opvoeren. Met name een aanslag achteraf, kan heel vervelende gevolgen hebben. Wij kunnen je bijstaan om dit te voorkomen.

Wil je reageren op deze blog, neem dan gerust contact met ons op: info@vanderloeff.nl of spoormans@vanderloeff.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *