Vanaf 1 maart kunnen we weer aangifte doen bij de Belastingdienst. Bij een scheiding is dat geen ‘druk op de knop’ meer.

Belastingdienst

Tijdens het huwelijk ben je fiscaal partners en dat blijft zo totdat 1) een verzoek tot echtscheiding is ingediend bij de rechtbank en 2) ieder op een verschillend adres is ingeschreven. Totdat aan beide voorwaarden is voldaan, zie je de veranderingen in je leven niet terug in je aangifte. Ook al wil de Belastingdienst het je makkelijker maken door de inkomstenbelastingaangifte al zoveel mogelijk voor je in te vullen, bij een scheiding zul je er echt weer even voor moeten gaan zitten anders verdwaal je in de regels. De belangrijkste veranderingen betreffen het eigen huis.

Verschillende regelingen

Er zijn verschillende regelingen die naast elkaar bestaan en de begrippen zijn niet erg toegankelijk. Zolang het huis gezamenlijk eigendom blijft, is het eigenlijk het beste om samen in overleg en met hulp van een adviseur aangifte te blijven doen.

Fiscalisten

Wij werken in onze praktijk met goede en praktisch ingestelde fiscalisten die (aanstaande) ex-partners hierbij helpen. Er komt bij een scheiding al zoveel op je af dat het lastig is om dit zelf uit te zoeken. Weinigen realiseren zich dat de wijze van verdeling van de kosten fiscale gevolgen kan hebben. Vooral voor de hypotheekrente geldt, dat dit van invloed is op de belasting die ieder betaalt.

Laat je niet verrassen

Omdat de aangifte pas een jaar later wordt gedaan, kan je onaangenaam verrast worden. Bijvoorbeeld wanneer de achterblijver een onverwachte naheffing van inkomstenbelasting krijgt omdat de ander, die het huis verlaten had, de door hem of haar betaalde hypotheekrente heeft opgegeven als betaalde alimentatie. En dat is maar één voorbeeld van vele die we in de praktijk tegenkomen. Laat je dus niet verrassen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *