Ontvoering naar het buitenland

Wereldkaart

Deze zomervakantie blijken er maar liefst 34 kinderen vanuit Nederland te zijn ontvoerd: van baby’s tot kinderen van zelfs 16 jaar oud. In de zomer van 2015 waren dat er 25 en in 2014 ging het om 19 kinderen. In verreweg de meeste gevallen was de moeder dit jaar de ontvoerende ouder en Spanje het land waar deze zomer de meeste kinderen naartoe ontvoerd zijn, gevolgd door Rusland en Turkije. Ontvoering gebeurt niet alleen in de zomer; in 2015 bijvoorbeeld zijn in totaal 237 kinderen ontvoerd vanuit en naar Nederland. Ook in de herfstvakantie zal het dus weer gebeuren.

Toestemming ouders

In veel landen – ook in Nederland – controleert de douane hierop aan de grens. Of u nu uw eigen kind, een neefje of een vriendinnetje van uw kind meeneemt op reis: zorg voor bewijs dat beide ouders, die het wettelijk gezag hebben, hebben toegestemd. Dat betekent een hele rits papieren om mee te nemen, maar dat kan op Schiphol veel tijd schelen. Als er sprake is van internationale kinderontvoering staat de achterblijvende ouder niet met lege handen.

Haags Kinderontvoeringsverdrag

Stel dat de moeder zonder toestemming met haar dochter uit Nederland vertrekt om in Spanje te gaan wonen, dan kan de vader met behulp van het Haags Kinderontvoeringsverdrag contact op te nemen met de Nederlandse Centrale Autoriteit. Ieder van de 87 landen die zijn aangesloten bij dit Haags verdrag heeft een Centrale Autoriteit aangewezen die de contactpersoon is voor verzoeken om terugkeer van het kind.

‘Eerst terug, dan praten’

De lijnen zijn dus kort. Het adagium is: ‘eerst terug, dan praten’. Als de vader inderdaad snel handelt, zal de Spaanse rechter in de regel de moeder veroordelen om het kind naar Nederland terug te brengen. Als zij bij haar plan blijft en ook de vader voet bij stuk houdt, moet moeder aan de Nederlandse rechter om toestemming vragen voor de verhuizing in een procedure bij de rechtbank.

12 oktober 2016