Tip 1: In 2016 voor de laatste keer kinderalimentatie als aftrekbare schuld

Je kan in de belastingaangifte over 2016 voor de laatste keer (zie belastingdienst) de waarde van de kinderalimentatie, die je hebt betaald, als schuld in box 3 opgeven. Met ingang van 1 januari 2017 is dit niet meer mogelijk. Hoe je de waarde van de schuld moet berekenen vind je op de site van de belastingdienst (zie voorwaarden).

Tip 2: Goede afspraken maken: herziening van de aangifte

Zoals wij eerder schreven (zie blog Clasien van de Pas) is het altijd aan te bevelen om in overleg met je ex-partner aangifte te doen. Hoe minder je belasting hoeft te betalen hoe beter. Maar doet dit ook recht aan de werkelijkheid tijdens de periode van scheiding? Het kan het zijn dat jij de hypotheekrente hebt betaald en dat het gunstiger is als je ex-partner de hypotheekrente aftrekt. Jij verwacht dat de teruggave wel wordt verrekend met jou. Maar wat als dit niet gebeurd? Het Gerechtshof heeft beslist (zie beslissing) dat als met jouw toestemming de aangifte is gedaan, jij je eigen aangifte niet kan herzien om zo alsnog de hypotheekrente af te kunnen trekken. Hiervoor heb je toestemming van je ex nodig. En of deze zit te wachten op een nieuwe aanslag, en een deel van de belastingteruggave moet terugbetalen, is de vraag.

Tip 3: Wel of niet over heel 2016 fiscaal partners?

Je hebt in april 2016 besloten om te gaan scheiden en in mei 2016 betrek je een andere woning en je schrijft je op dat adres in. In augustus 2016 dien je een verzoek tot echtscheiding in. Vanaf augustus 2016 zijn jullie dan geen fiscaal partners meer. Toch kan je nog wel kiezen om over heel 2016 fiscaal partners te zijn (zie link). Dat kan, als je daarover goede afspraken maakt, veel geld schelen en is dus wederom een reden om met elkaar in gesprek te blijven.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *