De zomer komt er aan. En daarmee ook de schoolvakanties. Een tijd waar ieder kind zich op verheugt. In mijn praktijk zie ik echter dat de zomer voor veel gescheiden ouders én hun kinderen een stressvolle periode kan zijn. Hieronder geef ik je een drietal tips om die vakanties voor je kind en voor jezelf tot een succes te maken.

Tip 1: Regel je zaken op tijd

Het klinkt zo eenvoudig, maar zorg ervoor dat je niet op het laatste moment je vakantie moet organiseren. Dat geeft stress; bij jou, bij je ex en bij je kind(eren). Spreek daarom tijdig, bijvoorbeeld aan het begin van het schooljaar, af hoe de vakanties dat komende jaar verdeeld zullen worden. Maak duidelijke afspraken wanneer korte vakanties beginnen en eindigen. Je leest hier meer over in mijn eerdere blog. Leg de afspraken die je maakt vast, bijvoorbeeld in een e-mail. Dan kunnen jullie allebei plannen maken voor die vakanties.

Buitenland?

Wil je naar het buitenland? Zorg er dan voor dat je over het paspoort of de ID-kaart van je kind(eren) beschikt en dat dat reisdocument geldig is. Houd er rekening mee dat je de medewerking van je ex nodig hebt om een nieuwe ID-kaart/paspoort aan te vragen en dat de gemeente m.n. in de zomer meer tijd nodig heeft voor de afgifte van een nieuw document.

Toestemmingsformulieren

Zorg dat je ook over de benodigde toestemmingsformulieren beschikt als je naar het buitenland wilt gaan. Je kunt ze hier downloaden. Deze papieren zijn m.n. nodig als je met je kind naar je vakantiebestemming wilt vliegen. Voor meer informatie klik hier. Als je ex jou geen toestemming wil geven voor vertrek naar het buitenland, kun je aan de rechter toestemming vragen. Wij kunnen je adviseren en bijstaan.

Tip 2: Contact met de andere ouder

Houd er rekening mee dat je kinderen –hoe leuk de vakantie ook is- je ex kunnen missen. Laat dat toe en geef ze de mogelijkheid om contact te zoeken met die andere ouder. Zo is het bijvoorbeeld fijn om even te bellen of te mailen als je goed bent aangekomen op je bestemming. Houd rekening met de leeftijd van je kinderen.

Spreek contact af

En zijn je kinderen met je ex op vakantie, spreek dan af wanneer jij contact zoekt. Houd dat contact beperkt; dagelijks bellen of Whatsappen is niet fijn voor je kind. Oók niet als hij/zij jou verschrikkelijk mist. Zorg ervoor dat je kind zich niet schuldig voelt omdat jij op dat moment géén vakantie hebt.

Informeer je ex

Is er tijdens jullie vakantie iets gebeurd dat grote indruk op je kind heeft gemaakt, informeer je ex dan daar over. Voor je kind is het heel fijn als jullie samen ouders kunnen zijn.

Tip 3: Gun je kind rust

Vakantie is bedoeld om uit te rusten. Toen ik een tijdje terug van een puber hoorde wat zijn vakantieplannen waren, schrok ik. Er was geen enkel rustmoment. Zowel met vader als met moeder stonden grootse vakanties in het buitenland gepland. Eerst drie weken kamperen in Zuid-Frankrijk met vader, zijn nieuwe vriendin en haar zoontje en aansluitend 3 weken naar een huisje in Italië met moeder, haar vriend en zijn 2 kinderen. Dan nog een lang familieweekend in een huisje in Overijssel omdat opa 75 jaar werd en tussendoor nog een zeilkamp gepropt. Hij was geen moment zonder programma of thuis. Hoe goed bedoeld ook, de ouders leken wel verwikkeld in een wedstrijd wie de leukste vakanties organiseert.  Dit kind werd geen rust gegund. En dat terwijl pubers het liefst de hele dag thuis op hun bed liggen met een tablet of spelcomputer! Bekijk het vakantieprogramma daarom ook eens door de ogen van je kind. Het is niet nodig om altijd weg te gaan. Probeer dit met je ex te bespreken. Misschien kunnen jullie samen de vakanties zo verdelen, dat iedereen aan zijn trekken komt én uitrust.

Tot slot, zie je er tegenop om alleen het je kinderen op vakantie te gaan? Er zijn tal van vakanties voor alleenstaande ouders. Dat kan zowel voor jou als voor je kind(eren) erg leuk zijn. Op het internet vind je wellicht iets wat bij jullie past.

Een mooie zomer!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *